Május 23.

1346

Az első két kérdésünk történelmi eseményeket dolgoz fel, aztán a Herendi Porcelángyár megalapítására, egy királlyá választott felfedezőre és egy drámaíróra emlékezünk.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - május 23.
Kérem a kérdéseket!
1618-ban történt az a defenesztráció (amikor valakit kidobnak az ablakon), amelynek előzménye a katolikus–protestáns ellentét, következménye pedig a harmincéves háború néven emlegetett, a Habsburgok összes koronatartományára és Közép-Európa jelentős részére kiterjedő háborúk sorozata volt. Hol dobták ki a német-római császár követeit az ablakon?
Question Image
1912. május 23-án volt az a százezres tömegtüntetés Budapesten, amelyet a kivezényelt katonák és rendőrök brutálisan feloszlattak. Az összeütközésnek hat halálos és több száz sebesült áldozata volt. A nap a vérvörös csütörtök nevet kapta. Mi volt a munkástömeg elsődleges követelése?
Question Image
1796. május 23-án született Stingl Vince, a Herendi Porcelángyár alapítója. Melyik állítás NEM igaz a porcelánról?
Question Image
1786. május 23-án hunyt el Benyovszky Móric magyar és lengyel főnemes, híres utazó, kalandor. Hol választották őt királlyá a bennszülöttek 1776-ban?
Question Image
1906. május 23-án hunyt el Henrik Ibsen, a Nóra, A vadkacsa és a Solness építőmester című drámák szerzője. Milyen nemzetiségű volt?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

ElőzőMájus 22.
KövetkezőMájus 24.