Május 11.

1357

Ma van a közlekedési kultúra és Miskolc város napja, megemlékezünk Konstantinápoly megalapításáról, a nagy gazdasági világválságról és egy apácáról, aki közel száz zsidót mentett meg a 2. világháború alatt.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - május 11.
Kérem a kérdéseket!
Május 11-e a közlekedési kultúra napja, a biztonságtudatosan, környezettudatosan, udvariasan közlekedő emberek ünnepnapja, 2015 óta. Mikor adták ki azt a belügyminiszteri rendeletet, amit az első magyar KRESZ-nek tekinthetünk?
Question Image
Május 11-e Miskolc város ünnepe is, mert 1909-ben ezen a napon adott a városnak címeres kiváltságlevelet Ferenc József. Miskolc magyarország egyik legnagyobb és legnépesebb városa, megyei jogú város. Melyik megye székhelye?
Question Image
330-ban ezen a napon alapította meg I. (Nagy) Konstantin, a Római Birodalom császára Konstantinápoly városát. Mi a város mai neve?
Question Image
1931-ben csődöt jelentett a bécsi Creditanstalt, ami az európai pénzügyi válság kezdetét jelentette. A nagy gazdasági világválság 1929–33 között tartott. Melyik országban vette kezdetét?
Question Image
1899. május 11-én született (Boldog) Salkaházi Sára, a Szociális Testvérek Társasága apácanővére, közel száz magyarországi zsidó megmentője a nyilas rémuralom idején, vértanú. 2006-ban a budapesti Szent István-bazilika előtti téren avatták boldoggá. Az ő tragikus halálának emlékét is őrzi a Cipők a Duna-parton emlékmű. Ki volt a hungarista Nyilaskeresztes Párt vezetője, amely a nyilasterrorért, a folyóba lőtt emberekért felelős volt?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőMájus 10.
KövetkezőMájus 12.