Biztos? Valószínű? Nem valószínű? Lehetetlen?

3497

A valószínűségszámítás a matematika egyik területe. Azokat az eseményeket vizsgálja, amelyek kimenetelében a véletlen játssza a főszerepet, és tömegesen előfordulnak, mint például a kockadobások, lottósorsolások és hasonló szerencsejátékok.

A valószínűség azt fejezi ki, hogy egy bizonyos dolog mekkora eséllyel következhet be. Egy esemény valószínűségét egy 0 és 1 közötti számmal, vagy százalékban fejezzük ki.

1494-ből származik az első írásos feljegyzés egy valószínűségi problémáról, komolyan pedig Blaise Pascal (1623–1662) és Pierre Fermat (1601–1665) matematikusok foglalkoztak először szerencsejátékokkal kapcsolatos számításokkal.

Talán paradoxon, de hiába tudjuk pontosan kiszámolni egy-egy esemény valószínűségét és hiába mutatják a számítások, hogy egy-egy játékban hihetetlenül picike a nyerés esélye, sokak számára maga a várakozás, az izgalom is megéri a kockáztatott összeget.

Távol álljon tőlünk, hogy igazságot tegyünk a játékosok és a racionálisan gondolkozók között – nézzünk inkább pár érdekes kérdést, ami bonyolult számítás nélkül (vagy egy kis megérzéssel) is megoldható!

 

 

/
Valószínű kvíz
Kérem a kérdéseket!
Egy pénzérmével négyszer egymás után írást dobtál. Mekkora a valószínűsége, hogy az ötödik is írás lesz?
Question Image
Mekkora a valószínűsége, hogy ha erre a kérdésre találomra jelölsz meg egy választ, az helyes lesz?
Question Image
Két kockával dobsz. Mekkora a valószínűsége, hogy a két dobás összege páratlan szám lesz?
Question Image
Egy focimeccsen 7.000 néző van, akik közül kisorsolnak egy nyertest. Mekkora a valószínűsége, hogy a nyertes vasárnap született?
Question Image
Ha az abc-ből találomra kiválasztunk egy betűt, mekkora a valószínűsége, hogy magánhangzó lesz? (44 betűből áll az abc, amiből 14 magánhangzó.)
Question Image
Két kockával dobunk egymás után. Mekkora a valószínűsége, hogy a második dobás kisebb lesz, mint az első?
Question Image
Mi a valószínűbb? Megnyerni a lottó ötöst, vagy 25-ször egymás után írást dobni egy pénzérmével?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőNarancssárga kvíz
KövetkezőMerre járunk? – Magyar városok (1. rész)