Május 5.

1324

Ma együtt ünnepelhetünk a mexikóiakkal, akik világszerte ezen a napon ünneplik „mexikóiságukat”, kultúrájukat. Május 5-e a mauthauseni koncentrációs tábor felszabadulásának évfordulója, megemlékezünk Bonaparte Napoleonról és az első amerikai űrhajósról, és születésnapján köszöntjük Adele angol énekesnőt.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - május 5.
Kérem a kérdéseket!
A mexikóiak szerte a világon ezen a napon ünneplik a Cinco de Mayo-t, ami annyit jelent, hogy május 5-e. Eredetileg egy fontos csata dátuma, amelyben a kisebbségben lévő mexikóiak leverték a megszállók támadását. Maga Mexikó a Föld legnépesebb spanyol nyelvű országa. Hányan lakják?
Question Image
1821. május 5-én hunyt el Bonaparte Napóleon, francia császár, az európai történelem egyik legkiemelkedőbb alakja, az egyik leghíresebb és legtöbbet emlegetett hadvezér, a hadvezetés egyik hatalmas ikonja. Összesen 56 győztes csatát vívott meg. Melyik szigeten született?
Question Image
1961-ben ezen a napon hajtott végre szuborbitális repülést az első amerikai űrhajós, Alan Shepard. A szuborbitális repülés azt jelenti, hogy űrhajója, a Freedom 7 elérte a világűrt, de nem állt pályára a Föld körül, mert sebessége nem érte el az ehhez szükséges, első kozmikus sebességet. Mekkora ez a sebesség?
Question Image
1988. május 5-én született Adele Laurie Blue Adkins, akit Adele néven ismert meg a világ. Sokszoros díjnyertes angol énekesnő, zenész és dalszerző. Melyik James Bond film betétdaláért kapott Oscar-díjat?
Question Image
1945-ben ezen a napon szabadult fel a mauthauseni koncentrációs tábor. Fennállása alatt körülbelül 200 ezer embert tartottak itt fogva, akiknek mintegy felét meggyilkolták. Melyik ország területén volt a tábor?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőMájus 4.
KövetkezőMájus 6.