Május 29.

1004

A kiegyezésről, Mádl Ferencről, a Bizánci Birodalomról, a Német Demokratikus Köztársaságról és a kvantumfizikáról szól mai öt kérdésünk.

Hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - május 29.
Kérem a kérdéseket!
1867. május 29-én a magyar országgyűlés megszavazta az 1867. évi XII. törvénycikket a kiegyezésről, mely szerint az Osztrák Birodalom és a Magyar Királyság élén közös uralkodó áll (I. Ferenc József magyar király és osztrák császár). Melyik terület maradt magyar hatáskörben a kiegyezést követően?
Question Image
2011. május 29-én hunyt el Mádl Ferenc, aki 2000 és 2005 között a Magyar Köztársaság elnöke volt. Mi volt az eredeti foglalkozása?
Question Image
1929. május 29-én született Peter Ware Higgs, Nobel-díjas brit elméleti fizikus. 1960 környékén megjósolta egy szubatomi részecske (az atom egy összetevője) létezését, amit Higgs-bozonnak neveztek el és csak 2012-ben sikerült megtalálni. Hol végezték a sikeres kísérleteket?
Question Image
1453-ban ezen a napon esett el Konstantinápoly, ez a Bizánci Birodalom bukásának napja. A város elfoglalója, II. Mehmed oszmán szultán megkezdte az Oszmán Birodalom kiterjesztését Európa belseje felé. Mennyi ideig állt fenn ez az államalakulat?
Question Image
1994. május 29-én hunyt el Erich Honecker német kommunista politikus, a Német Szocialista Egységpárt (NSZEP) központi bizottságának főtitkára, az NDK államtanácsának elnöke. Hány évig létezett a Német Demokratikus Köztársaság?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőMájus 28.
KövetkezőMájus 30.