Június 20.

1420

Mai kérdéseink Attila hun királyról, a francia forradalomhoz vezető útról, Dargay Attiláról, Csontváry Kosztka Tivadarról és Kányádi Sándorról szólnak.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - június 20.
Kérem a kérdéseket!
451. június 20-án az Attila vezette hun sereg Catalaunumnál megütközött a rómaiakkal. A csatának nem volt igazi győztese, viszont mindkét fél óriási veszteségeket szenvedett. Az Attila által vezetett hun inváziót az Aetius által irányított római csapatok és szövetségeseik megállították, de a győzelmet nem sikerült kivívniuk. 452-ben Attila megszállta Itáliát, és csak I. Leó pápa közbenjárására vonult el Róma városa alól. Milyen névvel illették Attilát kortársai?
Question Image
1789. június 20-án volt a labdaházi eskü, a francia forradalom kezdetének egyik jelentős epizódja, melynek során a Nemzetgyűléssé átalakult Rendi Gyűlés képviselői esküt tettek arra, hogy „soha el nem válnak egymástól, és mindenütt összegyűlnek, ahol a körülmények azt megkívánják, mindaddig, amíg a királyság alkotmányát meg nem alkotják és szilárd alapokra nem fektetik.” Melyik városban történt mindez?
Question Image
1927. június 20-án született Dargay Attila Balázs Béla-díjas magyar rajzfilmrendező és képregényrajzoló. Melyik az az egész estés rajzfilmje, amely Jókai Mór A cigánybáró című regénye alapján készült?
Question Image
1919. június 20-án hunyt el Csontváry Kosztka Tivadar. Magányos festő volt, akit magyar kortársai nem értettek meg, és csak halála után ismerték fel jelentőségét. Mi volt az eredeti foglalkozása?
Question Image
2018. június 20-án hunyt el Kányádi Sándor erdélyi magyar költő. Melyik metróállomáson helyeztek el emlékére egy padot, a Hiúság című verse nyomán?
„Lelkemre többre nem vágyom lenne bár egy padom lenn ____________________”
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőJúnius 19.
KövetkezőJúnius 21.