Június 10.

1504

Mai témáink: a golyóstoll feltalálása, a szecesszió, Portugália, Kubala László labdarúgó és Ray Charles zenész.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - június 10.
Kérem a kérdéseket!
1940. június 10-én kapta meg a szabadalmat találmányára, a golyóstollra Bíró László József. A feltaláló 1938-ban a zsidóüldözések miatt elhagyta Magyarországot. Melyik volt az az ország, ahol letelepedett és ahol a szabadalmat is megkapta?
Question Image
Június 10-e a szecesszió világnapja, amelyen minden évben számos intézmény csatlakozik a századforduló egyedülálló művészeti irányzatát bemutató programsorozathoz. Azért ezen a napon, mert Antoni Gaudí és Lechner Ödön építészek ezen a napon hunytak el (1926-ban és 1914-ben) – mindketten a szecesszió kiemelkedő művészei voltak. Melyik városban található a Gaudí által tervezett Sagrada Família templom, amely a mai napig sem készült el teljesen?
Question Image
Június 10-e Portugália napja, ezen a napon halt meg Luís Vaz de Camões (1525–1580) nemzeti költő. Hírnevét elsősorban a portugál nemzeti eposz, a Vasco da Gama első felfedezőútját feldolgozó A luziadák alapozta meg. Melyik országba hajózott Vasco da Gama?
Question Image
1927. június 10-én született Kubala László, aki sokáig az FC Barcelona játékosa volt és akit a 20. század 100 legnagyszerűbb labdarúgó-játékosa közé választottak. Melyik az a magyar csapat, amelynek rövid ideig játékosa volt és amelynek labdarúgó-akadémiája 2011 óta az ő nevét viseli?
Question Image
2004. június 10-én hunyt el Ray Charles afroamerikai zongorista, énekes. Az amerikai zenei stílusok gyakorlatilag mindegyikében (dzsessz, soul, rock and roll, gospel, blues, rhythm and blues, pop, country, funk) maradandót alkotott. Melyik volt az az állam, ahonnan a 60-as években polgárjogi harcosként kitiltották, 1977-ben pedig bocsánatot kértek tőle és egyik szerzeményét választották az állam hivatalos dalának?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőJúnius 9.
KövetkezőJúnius 11.