Július 31.

986

Mai témáink: a segesvári csata és Petőfi Sándor, Liszt Ferenc, a Föld második legmagasabb csúcsának meghódítása, valamint az Úttörővasút megnyitása.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - július 31.
Kérem a kérdéseket!
1849. július 31-én Segesvár és környékén a Bem tábornok vezette magyar csapatok vereséget szenvedtek az orosz és az osztrák hadseregtől. Ennek ellenére a szövetségesek a magyarországi hadjárat végéig nem jutottak ki Erdélyből. Mekkora volt a magyar sereg?
Question Image
A segesvári csata kezdetén Petőfi Sándor Bem József körül tartózkodott, ló és fegyver nélkül; a tábornok délután egykor utasította, hogy hagyja el a csatateret. Később, még délután 5-kor is látták a költőt különböző pontokon, amint a csata folyását figyelte, de a halálának nem volt szemtanúja. Voltak olyan nyomok, hogy akár orosz fogságba is kerülhetett, de erre bizonyítékot nem találtak, ezért Petőfi halálának napjaként 1849. július 31-et jegyezték fel. Hány éves volt a csata idején a költő?
Question Image
1886. július 31-én hunyt el Liszt Ferenc magyar zeneszerző, zongoraművész, karmester és zenetanár, a 19. századi romantika egyik legjelentősebb zeneszerzője. Nagyon termékeny zeneszerző volt, az átiratokat, feldolgozásokat is számolva kb. 1400 művét ismerjük. Zongoraműveit rengeteg alkalommal lemezre vették, de csak az ausztrál Leslie Howard dolgozta fel összes zongoraművét; a projekt 15 évig tartott. Hány CD-ből áll a gyűjtemény?
Question Image
1948. július 31-én nyitották meg a budapesti Úttörővasút első szakaszát. A hivatalos ideológia szerint az Úttörővasút a szocialista nevelés egyik eszköze volt, az alkotó és termelő munkára való nevelést biztosította. Melyik állítás NEM igaz a ma már Gyermekvasútnak nevezett intézménnyel kapcsolatban?
Question Image
1954. július 31-én sikerült két olasz hegymászónak, Achille Compagnoninak és Lino Lacedellinek először megmásznia a Föld második legmagasabb hegycsúcsát, a 8611 méter magas K2-t. Melyik országhoz tartozik a hegy?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőJúlius 30.
KövetkezőAugusztus 1.