Augusztus 23.

1256

A mai nap egyrészt a totalitárius diktatúrák, a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak európai emléknapja, másrészt a rabszolgakereskedelem, és annak megszüntetésének nemzetközi napja. Ezeken kívül szó lesz még Szent Bertalan éjszakájáról, Örményország és Türkmenisztán függetlenné válásáról és a magyar nyelvújításról is.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - augusztus 23.
Kérem a kérdéseket!
Augusztus 23-a a totalitárius diktatúrák, a nácizmus és a kommunizmus áldozatainak európai emléknapja. Azért ezen a napon, mert ekkor írták alá 1939-ben a Molotov–Ribbentrop-paktumot, amelyben a náci Németország és a Szovjetunió egyrészt megállapodtak, hogy nem támadják meg egymást, másrészt a titkos záradékban felosztották egymás közt Európa keleti térségeit. Ki volt, aki 2008-ban kimondta, hogy Európa felelősséggel tartozik a nácizmusért és a kommunizmusért?
Question Image
Augusztus 23-a nemzetközi nap a rabszolga-kereskedelem és megszüntetésének emlékére. 1791-ben Haitin ezen a napon tört ki az a felkelés, ami a rabszolgakereskedelem eltörléséhez vezetett. Melyik ország gyarmata volt Haiti ebben az időben?
Question Image
1572. augusztus 23-áról augusztus 24-ére virradó éjszakán a hugenották (francia reformátusok) nagy részét a király beleegyezésével lemészárolták. Ez Szent Bertalan éjszakája, a 16. századi francia vallásháborúk egyik legismertebb eseménye. Melyik városban történtek a gyilkosságok?
Question Image
1831. augusztus 23-án hunyt el Kazinczy Ferenc magyar író, költő, a nyelvújítás vezéralakja. A nyelvújításban a neológusok és az ortológusok nézetei ütköztek egymással. Mit képviseltek az ortológusok?
Question Image
1990-ben Örményország és Türkmenisztán kiváltak a Szovjetunióból és önálló, független államokká váltak. Melyik állam van a két függetlenné vált ország között (zöld színnel jelölve)?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőAugusztus 22.
KövetkezőAugusztus 24.