Kérsz egy kávét?

5077

Több mint 100 különböző kávéfajtát ismerünk, de csak kettőt használunk széles körben, az arabica és a robusta kávét. Az arabica kávé ízét az édes, puha, selymes lágy, kiegyensúlyozott jelzőkkel szokták illetni. A robusta kávék íze kesernyésebb, savasabb, durvább, de testessége és a sötétebb pörkölés miatt kiváló eszpresszó készíthető belőle. A robustában több a koffein.

A déli országokban meglehetősen sok kávé fogy, de érdekes módon Finnország és Svédország a két legnagyobb kávérajongó ország.

A történetírásban sokakról feljegyezték, hogy nem tudnak meglenni kávé nélkül, például Beethoven is imádta a kávét, de csak akkor volt hajlandó elfogyasztani, ha pontosan 60 szem kávébból készítették – ezt minden egyes alkalommal ellenőrizte is.

További érdekességek a kávéról a kvízben. Készen állsz?

 

 

/
Kávé kvíz
Kérem a kérdéseket!
A legenda szerint egy juhász megfigyelte, hogy állatai egész éjszaka ébren maradnak, ha napközben egy bokor vörös bogyóit eszegetik. Hol történt ez – vagyis honnan származik a kávé?
Question Image
A világon kb. 7,8 milliárd ember él. Hány csésze kávé fogy el naponta az aktuális adatok szerint?
Question Image
Melyik állítás igaz?
Question Image
II. Károly angol király betiltotta a kávéfogyasztást, mert attól tartott, hogy a kávéházakban zajló beszélgetések során róla és a királynéról terjesztenek pletykákat. Mikor történt ez?
Question Image
Mikor nyílt meg az első pesti kávéház?
Question Image
Melyik zeneszerző szerette annyira a kávét, hogy kantátát is írt róla az 1730-as évek első felében?
Question Image
Az Egyesült Államok két államában termesztenek kávét. Melyek ezek?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőMilyen fa levele?
KövetkezőHét kérdés a Velencei-tóról