A világ legmagasabb hegyei

4245

Ha szóba kerülnek a legmagasabb hegyek, a Mount Everest természetesen nem maradhat ki. Mit is tudunk róla?

Mount Everest
Mount Everest

A Csomolungma (Qomolangma, Sagarmatha, európai nevén: Mount Everest) a tengerszinttől számítva a legmagasabb hegy a Földön. A Himalája hegység része. Csúcsán halad át Kína és Nepál határvonala. A hegy 8848 m magas (2010-es nepáli mérés szerint; más mérések során 8840 és 8850 méter közötti eltérő magasságokat állapítottak meg), és évente kb. 4 milliméterrel nő. A Csomolungma név tibeti eredetű, jelentése a Föld istenasszonya.

Ázsia legmagasabb pontjától ezzel a rövid összefoglalóval megemlékeztünk – de mi a helyzet a többi kontinenssel? Ismered a legmagasabb vagy valamilyen más szempontból legfontosabb hegyeiket?

Tudod hány méteres Ausztrália legmagasabb hegye? Hol van Észak-Amerika csúcsa? Mikor hódították meg az Antarktisz tetejét? A kvízből többek között ezek is kiderülnek!

 

 

/
A világ legmagasabb hegyei
Kérem a kérdéseket!
A Kilimandzsáró egy vulkán – Afrika legmagasabb hegye, az utolsó hivatalos mérés szerint 5895 m magas. Az Egyenlítőtől 320 km-re délre található. Melyik országban?
Question Image
Észak-Amerika legmagasabb hegye a Denali, vagy McKinley-csúcs, ami Alaszkában található. Milyen magas?
Question Image
Az antartktiszi Vinson-masszívumban helyezkedik el a kontinens legmagasabb pontja, a 4892 méter magas Mount Vinson. Mikor mászták meg először?
Question Image
Ausztrália legmagasabb csúcsa a 2228 méter magas Mount Kosciuszko, amelynek névadója az amerikai függetlenségi háború lengyel származású hőse, Tadeusz Kościuszko tábornok. Melyik pötty jelöli a helyét a térképen?
Question Image
A Föld középpontjától mért távolságot tekintve a dél-amerikai Chimborazo csúcsa a Föld legmagasabb pontja, mivel a Föld átmérője az Egyenlítőnél nagyobb, mint az Everest szélességén, ezáltal a tengerszint is „magasabban” van. A hegy az Andokban található. Melyik országban?
Question Image
Az Európai Unió legmagasabb hegye a kb. 4800 méter magas Mont Blanc, ami a francia Haute-Savoie és az olasz Valle d’Aosta régiók között fekszik. Hogy becézik a franciák?
Question Image
Sokáig úgy tartottuk, hogy a Mont Blanc Európa legmagasabb csúcsa, de ha Európa határát a Nagy-Kaukázus vízválasztó vonalánál húzzuk meg, akkor még biztosan ide tartozik az Oroszország területén, Grúzia északi határánál található Elbrusz, ami 5642 méter magas. A hegy egy rétegvulkán. A vizsgálatok szerint mikor működhetett utoljára?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőCsak egy betű a válasz
KövetkezőRózsa, rózsa, szép virágszál