Kvíz a fokhagymáról

3747

Tudtad, hogy a fokhagyma az amarilliszfélék családjába tartozik? Ez is egy érdekes tény, de a kérdések között most nem szerepel. Meg a fokhagyma gyógyító hatása sem, mert olyan sok hatóanyaga van és olyan sokféleképpen használhatjuk a betegségek megelőzésére és gyógyítására, hogy meg se lehetne fogalmazni egy kérdésben:

A fokhagyma erős antibakteriális és gombaellenes hatását Louis Pasteur már 1858-ban leírta. Később, 1920-ban a svájci Sandoz gyógyszergyár izolálta az antibakteriális hatóanyag vegyületeit, az alliint és az abból kialakuló allicint. Kínai kutatók által végzett kísérletek arra engednek következtetni, hogy az allicin más élettani hatásai mellett ráksejtellenes tulajdonsággal is bír. A fokhagyma tartalmaz még szénhidrátot, fehérjét, fontos ásványi anyagokat, valamint több vitamint (A-, B-, C-, E-vitamin), amiknek köszönhetően erős antioxidáns hatást fejt ki. A komplex összetevőknek köszönhetően jelentős immunrendszer-erősítő hatást is megfigyeltek. Jellegzetes illatát egy kéntartalmú anyag, az ajoén adja.

A modern orvostudomány igazolta a fokhagyma vérnyomáscsökkentő (2 Hgmm-el csökkenti a vérnyomást egy gerezd fokhagyma), baktérium-, vírus- és gombaellenes, emésztést elősegítő, bélfertőtlenítő, bélféregűző, epe- és májműködést elősegítő hatását – olvashatjuk a Wikipédián.

A fokhagymát az ókori Egyiptomban szent növényként tisztelték, és 7 kg fokhagymáért már rabszolgát lehetett venni.

Manapság a fokhagyma Kínában, Koreában és Indiában a legnépszerűbb. A különböző forrásokban eltérő adatok szerepelnek, de az biztos, hogy naponta akár egy fejnyi fokhagymát is megesznek, éves szinten pedig akár 10 kg is lehet egy ember fokhagymafogyasztása. Sokan mondják, akik már jártak arrafelé, hogy mindenhol és mindenkin lehet érezni a fokhagyma szagát. Vagy illatát? 🙂

És most jöjjön a hét kérdés a fokhagymáról!

 

 

/
Kvíz a fokhagymáról
Kérem a kérdéseket!
Hol őshonos a fokhagyma?
Question Image
Hogyan termesztjük a fokhagymát?
Question Image
A hiedelem szerint kik vagy mik ellen hatásos a fogyhagyma?
Question Image
Magyarországon hol termesztenek leginkább fokhagymát?
Question Image
Hol termelik a világon a legtöbb fokhagymát?
Question Image
Melyik az a város, ami a fokhagymáról kapta a nevét?
Question Image
A fokhagymának van világnapja (április 19.), és évről évre fesztiválokat is rendeznek a tiszteletére. Hol van a legnagyobb fesztivál, ahol legutóbb fokhagymás fagyit is lehetett kóstolni?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőTöbben? Kevesebben? Ugyanannyian?
KövetkezőKvíz remix: július 13–17. között ezekre a kérdésekre érkezett a legtöbb helyes válasz