Augusztus 8.

914

Ma van a macskák két világnapjából az egyik, további témáink pedig Kölcsey Ferenc és a Himnusz, Emil Škoda, Barbara Bel Geddes és a Dallas című sorozat, valamint Magyarország leghosszabb hídja.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - augusztus 8.
Kérem a kérdéseket!
A macskáknak két világnapjuk is van: az egyik február 17-én, a másik pedig ma, augusztus 8-án. Hány foga van egy felnőtt macskának?
Question Image
1790. augusztus 8-án született Kölcsey Ferenc, magyar költő, politikus és nyelvújító, a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagja, a nemzeti himnusz költője. Hymnus, a’ Magyar nép zivataros századaiból című versét 1823-ban írta és 1832-ben jelent meg először. Melyik évben hirdetett pályázatot Bartay Endre, a Nemzeti Színház igazgatója a Hymnus megzenésítésére?
Question Image
1900. augusztus 8-án hunyt el Emil Škoda cseh gépészmérnök, a Škoda Művek alapítója. Gépészetet tanult Németországban, majd egy kis pilseni gyár főgépésze lett, 1869-ben pedig megvásárolta a gyárat és feljeszteni kezdte a kezdetben csak alkatrészeket gyártó üzemet. Mi volt a fő termékük az 1890-es években?
Question Image
2005. augusztus 8-án hunyt el Barbara Bel Geddes amerikai színésznő, akinek legismertebb szerepe Ellie Ewing megformálása volt a Dallas című filmsorozatban. Hány évada volt az Egyesült Államokban 1978-tól vetített sorozatnak?
Question Image
2007. augusztus 8-án adták át a forgalomnak Magyarország leghosszabb hídját, a Kőröshegyi völgyhidat. A Balaton déli partjával párhuzamosan, a Somogy megyei Zamárdi és Balatonszárszó között fut, Kőröshegy déli szomszédságában. Milyen hosszú?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőAugusztus 7.
KövetkezőAugusztus 9.