Április 1.

1492

Április elseje a bolondok napja – nem is kezdhetnénk mással a kérdések sorát. Aztán megemlékezünk egy erdélyi fejedelemről és Puskás Öcsiről, az eszperantó nyelvű újságírás magyar úttörőjéről, és ma van az évfordulója Solymosi Eszter halálának is, akinek meggyilkolásával a tiszaeszlári zsidókat vádolták meg 1882-ben.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - április 1.
Kérem a kérdéseket!
Április elseje a bolondok napja. A szokás eredete nem tisztázott, sokféle magyarázat él egymás mellett, de az egészen biztos, hogy több évszázados hagyománya van. Milyen állathoz hasonlítják az olaszok és a franciák az ezen a napon megtréfált embert?
Question Image
1579-ben az erdélyi fejedelem, aki lengyel király és litván nagyfejedelem is volt, megalapította a Vilniusi Egyetemet. Ki volt ő?
Question Image
1868. április 1-jén született Lengyel Pál Hugó, nyomdász, újságíró, az eszperantó nyelvű lapkiadás úttörője. Mit jelent eszperantóul az esperanto?
Question Image
1927. április 1-jén született Puskás Ferenc, becenevén Puskás Öcsi. Melyik spanyol csapatban játszott 1958–1966 között?
Question Image
1882. április 1-jén hunyt el Solymosi Eszter, aki egy 14 éves kálvinista felekezetű szolgálólány volt. Festékért küldték a falusi boltba, de hazafelé menet eltűnt, meggyilkolásával pedig a falubeli zsidókat vádolták meg. Ki írt regényt a Tiszaeszláron történtekről?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőMárcius 31.
KövetkezőÁprilis 2.