A dió vagy diófa (Juglans) közepes vagy nagy termetű (10–40 m magas) lombhullató fa, 20–90 cm-es, 5-25 levélkéből összetett leveleik páratlanul szárnyaltak, termésük diótermés (csonthéjashoz hasonló, zárt kupacsú makk).
Ha dióról beszélünk, akkor a magyarországi kerek dióra gondolunk, pedig ezen kívül előfordul nálunk a feketedió is. Más kontinenseken, az USA melegebb éghajlatú vidékein él az ugyancsak ehető, nagyon jóízű pekándió és a hikoridió.
A diófa nálunk is őshonos növény; a honfoglaló magyarság vándorlásai során már megismerkedett vele, és itt régi ismerősként találta, gyűjtögette és fogyasztotta termését. A diófák szinte összefüggő állományban a folyókat kísérő galériaerdőkben fordulnak elő; legismertebb eredeti termőhelyük Tiszacsécse és Milota környékén található.
A következő kvízben pedig további izgalmas tényekre kérdezünk rá a dióval és a diófával kapcsolatban. Hány helyes válaszod lesz?