Sok ezer éve főzünk sört, a világ különböző tájairól kerültek már elő olyan leletek, amelyek ezt igazolják. Arra is találtak bizonyítékot, hogy a piramist építő munkások a fizetségük egy részét sörben kapták, akár napi 4-5 litert is.
A középkorban pedig a sör egészségesebb és főleg biztonságosabb volt, mint a víz, ezért jóval több is fogyott belőle.
És mi lehet félelmetesebb annak, aki szereti a sört? Az üres söröspoharak! A fóbiának neve is van, úgy hívják, hogy Cenosillicaphobia.
És most jöjjön 7 kérdés a sörről!
/
Kérem a kérdéseket!
A sörgyártás szinte egyidős az emberiséggel. Milyen régi az az észak-kínai agyagkorsó, amelyben sörmaradványt találtak?
Már az ókor kezdete előtt, a Kék-Nílus völgyében is készíthettek sört, ezt bizonyítja egy Szudánban kiásott, közel 7000 éves edény, amelyben sör maradványait mutatták ki. Szintén agyagkorsóban, az észak-kínai Jiahuban is találtak mintegy 9000 éves sörmaradványokat, amelyeket mézzel, galagonyával és szőlővel ízesítettek.
Az 1516-os bajor sörtisztasági törvény szerint a sörkészítéshez négy alapanyag szükséges, az egyik a víz. Az alábbiak közül melyik nem tartozik a szükséges alapanyagok közé?
Az 1516-os Reinheitsgebot (a bajor sörtisztasági törvény) szerint sörkészítéshez a következő négy alapanyag szükséges: maláta, komló, élesztő és víz. Amennyiben a gyártó nem ragaszkodik a tisztasági törvényhez, akkor ún. pótanyagot is felhasználhat a sör gyártásához. A leggyakrabban használt pótanyagok a kukoricaőrlemény, a rizs, az árpa és különböző szénhidrát tartalmú termékek.
A sört azért árulják barna vagy zöld üvegben, mert az egyik benne lévő anyag UV-sugárzás hatására lebomlik, így megváltozhat a sör íze. Igaz ez?
A sörben található egy izohumulon nevű anyag, ez egy úgynevezett alfasav, – a komlóból kerül a sörbe, ennek a keserű íz kialakításában van fontos szerepe – az UV-sugárzás hatására lebomlik, ha a reakcióban segíti megfelelő mennyiségű riboflavin, ami reakcióba lép a sörben levő kénnel és létrejön egy kellemetlen, büdös szagú vegyület.
Ezt megelőzendő használnak a palackozáshoz barna vagy zöld színű üvegeket. Léteznek átlátszó palackozással készülő típusok (például Corona, Miller), ezeket a gyártók dihidro-izohumulonnak nevezett adalékanyagokkal teszik „fényállóvá”.
Ezt megelőzendő használnak a palackozáshoz barna vagy zöld színű üvegeket. Léteznek átlátszó palackozással készülő típusok (például Corona, Miller), ezeket a gyártók dihidro-izohumulonnak nevezett adalékanyagokkal teszik „fényállóvá”.
Milyen vitaminok vannak a sörben?
A sör jótékony hatásai:
- Jelentős antioxidáns-tartalmú,
- Vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
- Nyugtató, altató hatású, feszültségoldó,
- Magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
- Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz,
- Vírusfertőzések ellen véd,
- Stimulálja az immunrendszert (xanthohumoltartalma miatt),
- Magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.
- Jelentős antioxidáns-tartalmú,
- Vízhajtó és vesekő-képződést megelőző,
- Nyugtató, altató hatású, feszültségoldó,
- Magas vitamintartalmú (B1, B2, B3, B6, B9, H),
- Jelentős mennyiségű ásványi anyagot (Cu, Fe, Zn, Mg) tartalmaz,
- Vírusfertőzések ellen véd,
- Stimulálja az immunrendszert (xanthohumoltartalma miatt),
- Magas tápértékű, normál fogyasztása nem hizlal.
Melyik hízlal a legkevésbé (melyikben van a legkevesebb kalória)?
2 dl vörösbor: kb. 170 kcal
2 dl fehérbor: kb. 164 kcal
2 dl pezsgő: kb. 130 kcal
2 dl sör: kb. 86 kcal Egy korsó sör viszont már több mint 200 kcal!
2 dl fehérbor: kb. 164 kcal
2 dl pezsgő: kb. 130 kcal
2 dl sör: kb. 86 kcal Egy korsó sör viszont már több mint 200 kcal!
A söröket erjesztési eljárásuk alapján három csoportba osztjuk: spontán erjesztésű, felső és alsó erjesztésű sörök. Melyik manapság a legelterjedtebb eljárás?
A söröket csupán erjesztési eljárásuk alapján három nagy csoportba oszthatjuk. Az első ilyen csoport a spontán erjesztésű sörök csoportja, amelyet manapság már csak Belgium egyes tájain főznek.
Nagyobb csoportot alkotnak a felső erjesztésű sörök, melyek nevüket onnan kapták, hogy az erjesztéshez használt élesztő magasabb hőmérsékleten (20°C körül) dolgozik. Pont ezért elterjedt típus a házi illetve kisüzemi sörfőzés területén , mivel az erjedéshez szükséges körülmények megteremtése általában nem kerül plusz erőfeszítésbe.
A harmadik, és egyben legmodernebb csoport az alsó erjesztésű sörök köre, amely a 19. századtól tört előre, és mára a legelterjedtebb, és legtöbb sört tartalmazó csoporttá vált. Itt az élesztő viszonylag alacsony hőfokon dolgozik (5-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik. A nagyüzemi söröknek ez kedvező , mivel az alacsony hőmérsékleten történő erjesztés és tárolás megelőzi, hogy egyéb nem kívánatos baktériumok, kórokozók szaporodjanak el a sörben és így tönkremenjen.
Nagyobb csoportot alkotnak a felső erjesztésű sörök, melyek nevüket onnan kapták, hogy az erjesztéshez használt élesztő magasabb hőmérsékleten (20°C körül) dolgozik. Pont ezért elterjedt típus a házi illetve kisüzemi sörfőzés területén , mivel az erjedéshez szükséges körülmények megteremtése általában nem kerül plusz erőfeszítésbe.
A harmadik, és egyben legmodernebb csoport az alsó erjesztésű sörök köre, amely a 19. századtól tört előre, és mára a legelterjedtebb, és legtöbb sört tartalmazó csoporttá vált. Itt az élesztő viszonylag alacsony hőfokon dolgozik (5-8 °C), az érlelés pedig minimum egy hét 0 °C körüli hőmérsékleten történik. A nagyüzemi söröknek ez kedvező , mivel az alacsony hőmérsékleten történő erjesztés és tárolás megelőzi, hogy egyéb nem kívánatos baktériumok, kórokozók szaporodjanak el a sörben és így tönkremenjen.
Hány százalék az alkoholtartalma a világ legerősebb sörének, a Snake Venomnak (jelentése: kígyóméreg)?
A skót Brewmeister gyár 2013-ban megalkotta a 67,5%-os Kígyóméreg, azaz Snake Venom nevű sörét. Füstölt tőzeg maláta és pezsgő felhasználásával készült, és kb. 80 $-ért meg is volt vásárolható, de ma már szinte lehetetlen hozzájutni.
/
Kérem az eredményem!
Az eredményed:
Kérdések és válaszok áttekintése
Sorry, no results found.
Please repeat the quiz and try different answer combinations.Ez most nem sikerült túl jól...
Megpróbálhatnád még egyszer! Kattints a piros gombra!
Oszd meg, hogy az ismerőseid is játszhassanak!
Nem rossz!
Lehet, hogy még jobban sikerül, ha újra megpróbálod?
Oszd meg, hogy az ismerőseid is játszhassanak!