Május 19.

1207

Mai kérdéseink egy szentről, egy királynéról, egy felfedezőről, egy gyártulajdonosról és egy miniszterelnökről szólnak. Hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - május 19.
Kérem a kérdéseket!
1303-ban ezen a napon hunyt el Szent Ivó, Bretagne szülötte. Szobra megtalálható a prágai Károly hídon is. Kiknek a védőszentje?
Question Image
1536. május 19-én végezték ki Boleyn Annát, VIII. Henrik második feleségét, akit annyira feleségül akart venni, hogy a pápával is szembeszállt és megalapította az anglikán egyházat. Annától pedig azért akart megszabadulni néhány év múlva, mert nem szült neki fiú utódot. Miért ítélték el a királynét?
Question Image
1845. május 19-én indult útjára John Franklin kapitány vezetésével az északnyugati átjáró megtalálására indított expedíció. Az út tragikus véget ért, senki nem maradt életben a 129 fős legénységből. Hol van az északnyugati átjáró?
Question Image
1904. május 19-én hunyt el Dzsamszedzsi Naszervandzsi Tata, a Tata-csoport, a világ egyik legismertebb vállalatbirodalmának alapítója. Melyik ország iparának „atyja”?
Question Image
1890. május 19-én született Ho Si Minh, a vietnámi nemzeti mozgalom vezetője, 1954-től 1969-ig Észak-Vietnám, a Vietnámi Demokratikus Köztársaság elnöke és miniszterelnöke volt. Nevének jelentése: felvilágosult. Melyik városunk tanárképző főiskolájának volt névadója 1970–1989 között?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőMájus 18.
KövetkezőMájus 20.