Május 20.

1422

Mai témáink: a méteregyezmény aláírása, a magyar jakobinusok, az Atlanti-óceán átrepülése, egy énekesnő és egy autóversenyző.

Öt kérdés – hány jó válaszod lesz?

 

 

/
Kvíz - május 20.
Kérem a kérdéseket!
1875. május 20-án írta alá 17 ország a méteregyezményt, amely az SI-mértékegységrendszer felé tett első lépés volt. A világon szinte mindenhol ezeket a mértékegységeket használjuk, de van néhány kivétel, ahol a mindennapi gyakorlatban más rendszer az elterjedt. Melyik ezek közül a legismertebb?
Question Image
1795-ben ezen a napon végezték ki a magyar jakobinusokat (Hajnóczy József, Laczkovics János, Martinovics Ignác, gróf Sigray Jakab és Szentmarjay Ferenc) – a kivégzés helyszíne emiatt kapta később a Vérmező nevet. Az egykori kaszálóréten ma park van. Hol helyezkedik el?
Question Image
1927-ben Charles Lindbergh elsőként repülte át az Atlanti-óceánt. New York-ból indult és Párizsban szállt le, 33 és fél óráig tartott az út. Mekkora volt a megtett távolság?
Question Image
1946. május 20-án született Cherilyn Sarkisian LaPiere Bono Allman amerikai énekesnő, minden idők egyik legsikeresebb énekesnője, akit Cher művésznéven ismerhetünk. Ősei között cseroki indiánok és egy Amerikától nagyon távoli népcsoport tagjai is megtalálhatók. Melyik ez a nép?
Question Image
2019. május 20-án hunyt el Niki Lauda osztrák autóversenyző, háromszoros (1975, 1977, 1984) Formula–1-es világbajnok pilóta. 1976-ban az egyik versenyen egy ütközés során életveszélyes égési sérüléseket szenvedett, és nagy mennyiségű mérgező gázt lélegzett be, miután Ferrarija lángra kapott. Hol történt a baleset?
Question Image
/
Kérem az eredményem!
Kérdések és válaszok áttekintése

 

 

 

ElőzőMájus 19.
KövetkezőMájus 21.